Onderzoek heeft uitgewezen dat studenten niet altijd de meest effectieve leerstrategieƫn hanteren. Met effectief bedoelen we dat de tijd die je in je studie stopt zo veel mogelijk oplevert. Veel studenten besteden heel veel tijd aan hun studie maar hebben maar beperkte opbrengst (behaalde studiepunten). Dit komt omdat er een aantal effectieve en niet-effectieve leerstrategieƫn zijn en dat de kennis hierover niet bij iedereen bekend is.
Methodes
Spaced Practice
Spaced practice is een leermethode waarbij je de leerstof herhaalt over verspreidde leermomenten, dit doe je in plaats van het in een lange sessie te proppen.
- Waarom werkt het? Door tussentijds te vergeten en informatie opniew op te halen train je je hersenen in het onthouden en ophalen van informatie. En je brein heeft tijd nodig om verbindingen te leggen tussen informatie, en korte sessies met tijd er tussen helpen daarmee.
- Hoe pas je het toe?
- Plan vroeg, als je al heel vroeg plant met leren heb je veel tijd voor korte herhalende leermomenten.
- Dagelijkse momenten: als je 30 minuten per dag reserveert werkt dit beter dan uren achter elkaar.
- herhaal het slim: bestudeer nieuwe stof niet direct na de les, en combineer het met oude stof in je herhaal momenten.
- Let op: Vermijd het passief overlezen van je notities, Actief ophalen door het te gebruiken, of in de vorm van quizzen of het opnieuw samenvatten is effectiever. Consistentie is belangrijk, kleine korte momenten over tijd levert meer op dan blokken.
Retrieval Practice
Retrieval practice is een methode waarbij je actief iets probeert te achterhalen uit je herinneringen, en op die manier probeert te leren in plaats van puur het overlezen van de informatie. Dit helpt met het lange termijn opslaan van informatie.
- Waarom werkt het? Het actief ophalen van informatie creƫert verbindingen in je brein die sterk zijn, je kan ook direct controleren of je het goed hebt onthouden en kan je dus je zelf corrigeren. Ook leer je verbanden te leggen tussen onderwerpen die je kennis breder maakt.
- Hoe pas je het toe?
- controleer: pak een leeg vel en schrijf alles op wat je weet. Vergelijk het daarna met de informatiebron om te kijken of het klopt.
- oefenvragen: maak vragen voor jezelf, dit kunnen simpele vragen zijn of complexe opdrachten, een beetje op de zelfde manier als je rekenboek je sommen wilt leren door er heel veel naar je toe te gooien.
- Flipkaartjes: Maak kaartjes met een vraag aan de ene kaart en het antwoord aan de andere kant, probeer jezelf op deze manier te overhoren of je kan bedenken wat het antwoord is. Combineer ook kaartjes over gerelateerde onderwerpen om ook de verbanden te leren. Dit kan ook met websites zoals Quizlet.
- Let op: Stel het niet uit, controleer direct jezelf. Als je het moeilijk vind is het niet erg, want moeilijkheid is leerzaam, blijf het herhalen.
Verwerking
Verwerking is een leermethode waarbij je jezelf de stof leert door het aan anderen uit te leggen. Hierdoor ga je kritisch denken en leg je verbanden met andere dingen die je al weet.
- Waarom werkt het? je legt verbanden als je dingen moet uitleggen, dit zorgt voor een logisch geheel. Als je dingen actief uitlegt versterkt het dus ook je verbindingen in je brein omdat je het koppelt aan ervaringen, dit maakt abstracte concepten concreet en onthoudbaar.
- Hoe pas je het toe?
- stel vragen: Door jezelf vragen te stellen wordt het voor jezelf logischer en kan je het een logische plek geven in je brein. Een studiegroep kan hierbij werken.
- Zelf evaluatie: leg het concept uit aan denkbeeldige studenten en check daarna je matriaal op inaccurate informatie.
- Blind oefenen: simuleer een presentatie zonder hulpmiddelen.
- let op: zorg er voor dat je diepgaande vragen stelt: āhoeā, āwaaromā. Stel niet alleen maar āwatā vragen. Hoe vragen zorgen ervoor dat je er meer informatie over gaat leren en het logischer wordt voor jezelf. Maak verbanden die je legt ook duidelijk en begrijpelijk zonder af te wijken van de juiste informatie. En ten slotte vraag feedback aan docenten als je twijfelt over je interpetatie.
Interleaving
Interleaving is een studiemethode waarbij je gerelateerde maar verschillende onderwerpen door elkaar bestudeerd. Op deze manier wordt je beter in het flexibel toepassen van informatie.
- hoe werkt het? Door de onderweroen te mixen leer je je brein onderscheiden wanneer welke kennis nodig is, dit dwingt je brein sneller te schankelen wat langertermijnretentie bevordert. Deze methode geeft je geen vals gevoel van begrip wat blokken wel doet.
- Hoe pas je het toe?
- plan gevarieerde sessies: doe bijvoorbeeld:
- Maandag: Wiskunde (algebra) ā Biologie (celdeling) ā Geschiedenis (IndustriĆ«le Revolutie).
- Dinsdag: Geschiedenis ā Biologie ā Wiskunde.
- maak vergekijkings vragen: hoe verschillen onderwerp A en onderwerp B van mekaar, bijvoorbeeld: āWat zijn de overeenkomsten tussen de Franse en Russische Revolutie?ā
- plan gevarieerde sessies: doe bijvoorbeeld:
- Let op: ga niet voor chaos, het mixen van frans met scheikunde zal minder helpen dan 2 onderwerpen in het zelfde vakgebied. En controleer om de zoveel tijd of je het ook echt begrijpt
Concrete voorbeelden
Bij deze methode koppelen we abstracte concepten aan tastbare visuele situaties. Op deze manier wordt het begrijpelijker.
- Hoe werkt het? het combineren van concepten met visuele voorbeelden versterkt je geheugen, op deze manier krijgen abstracte ideƫn betekenis door herkenbare situaties. En je cognitieve verwerking gaat in werking.
- hoe pas je het toe?
- vind voorbeelden
- stel de vraag: āwaarom past dit voorbeeld er bij?ā
- bedenk je eigen voorbeeld en controleer of het klopt.
- let op: kwaliteit is beter dan kwantiteit, kies voorbeelden die precies laten zien hoe het zit, en niet voorbeelden die vaag gerelateerd zijn.
Dual Coding
Dual coding is een methode waarbij je informatie verbaal maar ook visueel verwerkt, denk hierbij aan leren door woorden maar ook door plaatjes etc. dit versterkt het begrip en de geheugenopslag door meerdere zintuigelijke paden te activeren.
-
hoe werkt het? het brein slaat informatie beter op wanneer taal en beeld gecombineerd worden, en visuele aanweizingen helpen bij het ophalen van verbale informatie. Verder maken beelden abstracte onderwerpen begrijpelijker.