Veel studenten hebben moeite met plannen en organiseren, maar het is belangrijk om dit te leren. Goed plannen helpt je om je tijd efficiënt te gebruiken en voorkomt dat je opdrachten op het laatste moment moet doen. Door te organiseren, houd je overzicht en weet je precies wat je moet doen en wanneer. Dit vermindert stress en zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent op tentamens en deadlines

Organiseren

De video hieronder van Thomas Frank op Crash Course Study Skills richt zich op effectieve planning- en organisatiestrategieën voor studenten. 

De punten hieronder zijn de belangrijkste dingen die hij zegt. Bekijk vooral ook de video (met Nederlandse ondertiteling).

Organisatiesysteem

Stel een uitgebreid organisatiesysteem op met een taakmanager, kalender, systeem voor notities en fysieke opslag voor documenten.

Taakmanager: Kies een taakbeheertool waarmee taken, deadlines en aankomende activiteiten eenvoudig kunnen worden vastgelegd. Als student van Avans heb je gratis toegang tot Microsoft To Do

Kalender: Gebruik een kalender om evenementen met specifieke data en tijden apart van taken bij te houden. Google Agenda, Microsoft Teams of Outlook agenda of een papieren planner kunnen hiervoor worden gebruikt.

Notitiesysteem: Gebruik een digitaal of fysiek notitiesysteem om klasnotities, handouts en andere bronnen effectief te organiseren. Ook hier geldt, als student heb je gratis toegang tot alle functionaliteiten van Microsoft OneNote. 

Fysieke Opslag: Maak gebruik van fysieke opslagoplossingen zoals mappen en archiefdozen om handouts, losse papieren en gevulde notitieboekjes te organiseren.

Planning

Wekelijkse en Dagelijkse Planning: Reserveer tijd voor wekelijkse planningsessies om aankomende deadlines te bekijken, studiesessies in te plannen en grote projecten op te delen. Maak ook dagelijkse plannen om taken te prioriteren

Review en Aanpassing: Bekijk regelmatig je planning en systeem om te bepalen wat er wel werkt en wat niet en op basis daarvan aanpassingen te maken en wanorde te voorkomen. 

Tips voor het maken van een planning vind je hier.

Prioriteiten stellen

Veel mensen raken een beetje in paniek als ze een veelheid aan taken hebben. Ze weten dan niet waar ze moeten beginnen en dat leidt er soms toe dat ze dan maar helemaal niet beginnen. 

Iets dat hierbij kan helpen is het stellen van prioriteiten met behulp van een prioriteitenmatrix.

img

De prioriteitenmatrix deelt taken in op urgentie en belangrijkheid.
Taken zijn wel of niet urgent en wel of niet belangrijk.

Stappen voor het stellen van prioriteiten

Maak voor jezelf helder welke dingen welke mate van prioriteit hebben door de volgende drie stappen uit te voeren.

1. Maak een lijst

Maak eerst een lijst van alle dingen die je in een week moet doen.
Dit zijn dus niet alleen studiezaken, maar alle activiteiten waar je tijd aan besteedt! Vervolgens kun je deze allemaal in de matrix plaatsen.

2. Vul de taken in in de matrix

Bekijk voor iedere taak: is deze urgent? Is deze taak belangrijk?

Als je twijfelt of een taak urgent of belangrijk is, kun je daarachter komen door de volgende vragen te stellen:

  • Moet ik dit nu doen? (geeft aan hoe urgent de taak is)
  • Moet ik dit nu doen? (geeft aan of de taak voor jou urgent is of voor iemand anders)
  • Moet ik dit nu doen? (geeft aan of deze taak op dit moment belangrijk is om je doel te bereiken)

3. Maak een planning

Maak op basis van de prioriteiten een planning. Wat urgent en belangrijk is doe je onmiddellijk en wat urgent is maar niet zo belangrijk vraag je aan anderen. Voor de belangrijke, maar niet urgente taken maak je een planning. Hoe je dat precies kunt aanpakken lees je in een planning maken

Het filmpje hieronder legt de prioriteitenmatrix nog eens uit. Het is wel in het Engels, maar je kunt de Nederlandse ondertiteling aanzetten.

Een planning maken

Een planning maken is best lastig. De eerste stappen heb je al gezet. Je hebt alle tools om goed te Organiseren, en je hebt Prioriteiten gesteld. 

Ieder individu heeft zijn eigen ideale planning. Sommige mensen voelen zich ‘s ochtends het best en hebben dan veel energie. Voor hen is het slim om veel activiteiten in de ochtend te plannen. Anderen voelen zich misschien energieker in de namiddag of avond, dus voor hen is het beter om activiteiten later op de dag te plannen. Als je een planning maakt voor je studie, is er geen vast recept. Maar er zijn wel een paar dingen die kunnen helpen om je aan je planning te houden. Het belangrijkste is dat je planning realistisch is.

Wanneer studenten een planning maken, kijken ze meestal eerst naar hun week en zien wanneer ze tijd hebben. Dan stoppen ze die tijd vol met studiegerelateerde activiteiten. Vaak plannen ze zo veel in dat ze geen tijd meer hebben voor dingen die ze leuk vinden.

Dit kan leiden tot ingewikkelde schema’s die meer frustratie veroorzaken dan dat ze helpen. Dit komt deels doordat we onszelf overschatten, bijvoorbeeld in hoe lang we denken dat we over een taak doen. Een handige tip is om 30 minuten extra toe te voegen aan de tijd die je denkt nodig te hebben. Zo kom je dichter bij de werkelijke tijd die je nodig hebt.

Om een realistische planning te maken, kun je het volgende stappenplan volgen:

  • Plan eerst alle verplichte activiteiten in, zoals school en werk.
  • Plan daarna alle extra activiteiten in, zoals uitgaan met vrienden of naar de sportschool.
  • Wat overblijft is de tijd die je hebt om te studeren.

Timeblocking

Het is nuttig om een studieplanning of tijdschema te hebben, maar het is nog beter als die planning echt voor jou werkt. Een handige methode om dit te bereiken is door gebruik te maken van iets wat we “time blocking” noemen.

Zoals de naam al aangeeft, houdt dit in dat je tijd in blokken verdeelt voor specifieke taken. Time blocking kan je helpen om je studieplanning nog specifieker te maken. Normaal gesproken hebben mensen een planning zoals weergegeven in de tabel hieronder.

img

Verschillende taken zijn verspreid over de dag, soms overlappen ze en komen ze op verschillende momenten terug. Bijvoorbeeld, mensen lezen en beantwoorden hun e-mails op verschillende willekeurige momenten.

Bij time blocking wordt elke dag opgedeeld in specifieke tijdsblokken. Binnen die blokken focus je je op één specifieke taak en niets anders. Pas als het tijdsblok voorbij is, ga je over naar iets anders. Deze aanpak zorgt ervoor dat je taken afkrijgt en het vermindert stress en druk, omdat je je tijdens dat blok kunt concentreren op één ding. Dat ziet er dan als volgt uit:

img

Om time blocking goed voor je te laten werken is het wel belangrijk dat je van tevoren prioriteiten aanbrengt in je taken. Een goede manier om dit te doen is door bijvoorbeeld maximaal drie dingen op te schrijven die op die dag moeten gebeuren.

De blokken voor die taken plan je als eerste in en daar ga je ook als eerste mee aan de slag. Zo zorg je ervoor dat hoe jouw dag ook loopt, je altijd de belangrijkste dingen gedaan hebt.