Stap 1: Wat kan ik (nog niet)? 

Voor je kunt bedenken wat je gaat leren, moet je eerst weten waar je al wel goed in bent en wat je nog niet zo goed beheerst.

Denk goed na over wat je leuk vindt om te doen, welke taken je met gemak doet en welke niet en wat je leuk en minder leuk vind aan je studie, je werk of je persoonlijke leven en schrijf dit op

Vind je het lastig om een beeld te vormen van je kwaliteiten en ontwikkelpunten? Vraag je studieloopbaanbegeleider dan om hulp. Ook je medestudenten en docenten kunnen je iets vertellen over jezelf.

In het filmpje van Randstad hieronder, wordt uitgelegd hoe je een SWOT-analyse kunt maken van jezelf. Dit is een (maar zeker niet de enige) manier om inzichtelijk te maken wat je al goed kan en wat nog verbeterd kan worden.

Stap 2: Wat wil ik leren? 

Nu is het tijd om te kijken welke richting je op wilt.  Aan welke van de ontwikkelpunten wil je het eerst werken? Doe vooral niet alles tegelijk!

Kijk eens naar de beschrijving die je opleiding geeft van wat een professional in jouw vak allemaal moet kunnen. Staat daar iets bij waarvan je zelf al had gezegd dat je dat nog moet ontwikkelen?

Denk ook aan dat wat je al kan. Wil je daar nog iets in verbeteren? 

Welke vaardigheden of kennis ga je binnenkort nodig hebben? Als je bijvoorbeed binnenkort een presentatie moet geven en je wil je daarin ontwikkelen is het verstandig om aan die vaardigheid eerst te werken.

Met andere woorden: bepaal waar je prioriteiten liggen en schrijf dat op.

Stap 3: Stel doelen op

Het opstellen van doelen is belangrijk omdat het een effectieve manier is om richting en betekenis aan je ontwikkeling te geven. 

Als je een doel hebt opgesteld, houdt dat je scherp en verklein je de kans op uitstelgedrag. Het motiveert door een duidelijk eindpunt te hebben, als een soort deadline.

Het bepalen van doelen stelt je ook in staat om je  te concentreren op wat je belangrijk vindt.  Het helpt je prioriteiten te stellen, beslissingen te nemen, en actie te ondernemen. 

Maak je doelen niet te groot

Stel je doelen vooral niet te groot op. “Ik wil native speaker worden in het Russisch” is prachtig, maar veel te uitdagend om aan te beginnen.

Het opsplitsen van grote doelen in kleinere doelen maakt ze behapbaar en gemakkelijker te bereiken. Dit proces van doelen stellen geeft duidelijkheid over wat je wilt bereiken. 

SMART methode

Doelen formuleren blijkt vaak uitdagender dan je denkt, waarbij doelen vaak vaag of onrealistisch blijven. De SMART-methode biedt hierbij ondersteuning bij het opstellen van doelen. 

 Met een SMART-doel wordt bedoeld dat het doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden moet zijn. Door ervoor te zorgen dat je doel aan deze vijf criteria voldoet, kun je er zeker van zijn dat je plan daadwerkelijk uitvoerbaar is. Hoe dat precies moet lees je in SMART formuleren.  

Stap 4: Wat ga ik doen? 

Om te zorgen dat je je doelen ook echt gaat bereiken , moet je opschrijven wat je ervoor gaat doen. 

Ga je een cursus volgen of feedback vragen, extra opdrachten uitvoeren of jezelf verdiepen in een onderwerp? Hoe dan? Wanneer precies? Hoe lang heb ik er voor nodig? Dit leg je allemaal vast in een Persoonlijke Actieplan.

Template POP

Om je op weg te helpen kun je hier een template vinden voor je POP. Dit is niet de enige, maar wel een logische, manier om je POP vorm te geven. Je bent vrij om zelf een andere invulling te geven. Zorg wel dat je altijd voldoet aan de opdracht en lees daarom de instructies altijd zorgvuldig door. 

Je kunt een TEMPLATE Persoonlijk Ontwikkelplan hier vinden